Svak norsk krone i august ga ny vekst for sjømateksporten

Publisert: av Roar Bjånesøy

Norge eksporterte sjømat for 14,2 milliarder kroner i august.

Dette er en økning på 1,8 milliarder kroner, eller 15 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, melder Norsk Sjømatråd.  

 Veksten delvis drevet av en økning i etterspørselen etter koronapandemien, men den viktigste faktoren er likevel og en svekket norsk krone, som var hele hele 16 prosent svakere mot euro enn i samme periode i fjor.  

Norsk sjømatråd løfter ellers fram fem høydepunkt fra sjømateksporten i august: 
 
Eksportverdien til markedet i USA økte med 24 prosent, til totalt 1,5 milliarder kroner. Det utgjorde 10,4 prosent av den totale norske sjømateksporten i august målt i verdi. 
 
Også i august passerte norsk laks en total eksportverdi på over 10 milliarder kroner. Dette er den 30. måneden på rad med verdivekst, og det viser hvilken sterk posisjon norsk laks har ute i markedene.  
 
I de tre sommermånedene juni, juli og august eksporterte Norge sjømat for 41,3 milliarder kroner. Det er en verdivekst på 14 prosent, og kan delvis forklares med økt turisme, som løfter utekonsumet.  
 
Etterspørselen etter levende kongekrabbe har tatt seg opp i det asiatiske hotell-, restaurant- og kantinesegmentet. Her var det spesielt stor vekst til Hongkong SAR og til Kina. 
 
De største markedene for norsk sjømateksport i august målt i verdi var Polen, USA og Danmark. 

 

Se hele saken her:

Siste nytt