Svømte lenger på et år enn vanlig norsk kjørelengde

Publisert: av Roar Bjånesøy

En satelittmerket størje svømte 15 000 kilometer på ett år, ifølge Havforskningen

I følge SSB så er gjennomsnitt kjørelengde på et år rundt 12-13 000 km for norske biler, så det er ikke noen småtur denne størja har vært ute på.

– Det er helt vilt. Vi hadde aldri trodd at merket skulle løse seg ut bare 15 kilometer fra der vi fanget fisken for ett år siden, sier havforsker Keno Ferter, som også klarte å finne igjen merket i sjøen.

 Forskerne satte satellittmerke i ryggen på en 250 kilos makrellstørje utenfor Florø i september 2020. Dette var en av de nordligste merkingene av verdens største tunfisk-art.

Satellittmerket er programmert til å samle inn data i nøyaktig ett år før det løser seg ut, flyter til overflaten og sender data hjem på epost. Forskerne vil helst finne selve merket også, som inneholder enda mer data. Da kan de lære mest mulig om kjempefiskens utbredelse og vandringer.

– Og for en vandring denne fisken har hatt! En første analyse tyder på at den har svømt over 15 000 kilometer målt i rette linjer og gjort imponerende dykk til nesten tusen meters dyp. Den har vært nær overflaten daglig, sier Ferter.

Fra Florø dro makrellstørja vest forbi Shetland, nesten til Canada, tilbake østover inn i Middelhavet, nordover forbi Irland og Shetland, opp i Norskehavet vest for Brønnøysund, så sør igjen til Florø.

Og sjølsagt trenger størja ingen forsikringspremie på sin "kjøretur".

 

Les mer på HI.no

 

 

Siste nytt