Tokt forsinket av dårlig vær

Publisert: av Camilla Klævold

Makrelltokt update: Fangstmengdene med makrell har variert, men trenden generelt har vært økende både på «Eros» og «Vendla»

Dette melder HI: Etter mannskapsbytte på leiefartøyene i Tromsø søndag, satte «Eros» kursen mot nordlige Lofoten mens «Vendla» siktet seg inn på Vesterålen.

Leif Nøttestad, ny toktleder på «Eros», er glad den sterke, vestlige kulingen de hadde i starten nå har gitt seg, og han leverer denne løypemeldingen fra det store makrell-økosystemtoktet.

I løpet av helgen før mannskapsskifte foretok «Eros» et «minisurvey» i Vestfjorden området inn til Svolvær etter forespørsel fra fiskerinæringen. Der ble det fanget mindre til moderate makrellfangster, mellom 300-800 kg makrell, etter 30 minutter tauing fra 0-35 meters dyp med Multpelt 832-trålen. Trålingen foregikk for øvrig under krevende vindforhold som kan ha påvirket resultatene.

Dårlig vær betyr lenger tid
«Eros» og «Vendla» startet utseilingen fra Tromsø i sørvestlig frisk bris, overskyet vær og kun 9.5°C i luften. Ikke akkurat behagelig sommertemperatur i Nord-Norge. Om ikke det var nok så økte vinden opptil sterk vestlig kuling, altså vind og vær midt mot kursretningen og i baugen både for «Eros» og «Vendla».

Denne værtypen og vindretningen vedvarte i flere døgn og har medført forsinkelser i toktgjennomføringen for begge fartøyene, siden vi måtte redusere farten for å unngå for mye støy på de akustiske registreringene etter sild og kolmule.

I tillegg brukte vi lenger tid på stasjon på grunn av sterk vind, høy sjø og krevende strøm. Det positive er at vi så langt har fått gjennomført alle de nødvendige forskningsoppgavene underveis som planlagt om bord på «Eros» og «Vendla».

Varierende fangster, men økende trend
Fangstmengdene med makrell har variert, men trenden generelt har vært økende både på «Eros» og «Vendla» etter at andre del av toktet startet med kartlegginger langs øst-vest kurslinjer i Norskehavet ved 69°N og 70°N.

Det oppdaterte kartet viser makrellfangster tatt så langt om bord på de to norske fartøyene «Eros» og «Vendla» fra toktstart 1. juli og fram til torsdag 22. juli.

Det har vært lave og spredte akustiske registreringer av nvg-sild i de kartlagte områdene så langt på toktet, med unntak av økte akustiske registreringer av sildestimer i de øverste vannmassene sørøst av Jan Mayen.

De biologiske prøvene så langt viser en dominans av 2016-årsklassen.

Makrell-økosystemtoktet fortsetter for «Eros» og «Vendla» frem til 3. august.

Les mer om kolmuleregistreringene som er gjort så langt på HI sin side:

Siste nytt