Totaleksporten av sjømat fra Norge var tidenes beste i Mars

Publisert: av Roar Bjånesøy

Aldri før har verdien av norsk sjømateksport vært høyere i en mars måned enn i 2021. Dette skriver Sjømatrådet

I årets tre første måneder eksporterte Norge sjømat for 27,7 milliarder kroner. Det er en verdinedgang på 3 prosent, eller 742 millioner kroner, sammenlignet med samme periode i fjor. Det er likevel historiens nest beste resultat i et første kvartal.

 Norsk sjømateksport har totalt sett hatt en solid inngang på 2021. Det skyldes først og fremst at vi har hatt en sterk økning i eksportverdien i mars, og da særlig for laks. Takket være et rekordhøyt volum er lakseeksporten i mars den høyeste som er registrert i en enkeltmåned, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.

 

Rekordsterk mars

Både i januar og februar var det nedgang i eksportverdien, men dette snudde i mars. Historisk sett er det kun i oktober 2019 at eksportverdien har vært høyere i en enkeltmåned.

  • Det ble eksportert sjømat for 10,9 milliarder kroner i mars.
  • Det er en økning i verdi på 13,5 prosent, eller 1,3 milliarder kroner, sammenlignet med mars i fjor.

- Til tross for at koronapandemien fortsetter å prege sjømatmarkedene, er det gledelig at eksportverdien for norsk sjømat aldri har sett en sterkere mars enn i år. Sjømaten vår er ettertraktet i hele verden, og bak tallene står en tilpasningsdyktig næring med flinke folk i alle ledd, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Utfordringer

- 2021 har gitt oss historiens nest beste resultat for sjømateksporten i et første kvartal. Vi må likevel erkjenne at det fortsatt er utfordrende tider for deler av næringen. Dette gjelder særlig torskeprodukter, som for eksempel fersk skrei og klippfisk, sier Renate Larsen.

Styrket norsk krone

Hun viser også til at en svak norsk krone bidro til å holde eksportverdien oppe i 2020. Den drahjelpen har ikke sjømateksporten hatt i år siden den norske kronen nå har styrket seg.

- Selv om den norske sjømaten har blitt dyrere for innkjøpere utenfor Norge, har det vært store volumer og en relativt sterk etterspørsel etter produkter av laks, sild og kongekrabbe i første kvartal, sier Renate Larsen.

 

Les mer om de forskjellige fiskeartene her og se nøkkeltall fra eksporten

 

Siste nytt