Vil skremme bort hvalen

Publisert: av Roar Bjånesøy

Forskere fra HI vil prøve å skremme bort hval med akustisk lyd under vinterens sildefiske i nord

– Knølhval og spekkhoggere går ofte etter silda som står konsentrert i en ringnot. De prøver rett og slett å komme seg inn i nota under sildefisket, sier Hvalforsker Arne Bjørge på HI.

Nå skal han og forskerkollegaer i gang med et prosjekt som skal finne en måte å beskytte både hvalene og fiskegarnene og nøtene, skriver HI

Forskerne har tidligere funnet ut at akustiske sendere, såkalte pingere, kan holde niser borte fra fiskegarn. Disse senderne slipper ut små «ping», som får nisene til å holde seg unna. Nå skal de undersøke om det samme trikset kan fungere på storhval.

– Forskjellen er at vi skal prøve ut noen andre lydsignaler. Vi tror ikke pingerne har tilstrekkelig effekt når disse hvalene er ivrige på å ta fisken som fiskerne prøver å fange med ringnoten, sier Bjørge.

Lydsignalene som forskerne skal teste har vist seg å gi en autonom refleks i hjernestammen. Refleksen kommer uten at hvalene gjør noe bevisst.

– Disse lydsignalene gir en skremselseffekt som gjør at hvalene holder seg unna, sier forskeren.

 

Nå gjør han og kollegaene seg klare til å teste ut lydsignalene i forbindelse med vinter-sildefisket i Kaldfjorden og Kvænangen i Troms. I to vintre skal de undersøke om denne metoden kan fungere.

Det kommer til å være to lag ute i felt. Det første laget skal være om bord i ringnotbåter og teste metoden under aktivt fiske, mens det andre laget skal gjøre forsøk på hval i områder med få andre forstyrrende faktorer.

Les resten av saken hos HI her: 

 

Siste nytt