Volumfall og vekst

Publisert: av Camilla Klævold

Eksportvolumet for sild gikk ned, mens makrellen økte godt i verdi. Valutautfordringer i enkelte markeder

I februar i år ble det landet rundt 56 000 tonn, mot 88 000 tonn i fjor.

- Samtidig ble det landet 40 000 tonn mer i januar i år enn i fjor. Været og en ringnotflåte som gikk etter lodde på Island har bidratt til at det ikke har vært fangstet mer sild i februar, sier ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

Fortsatt drahjelp av valuta i noen markeder, tilgang til stor sild, som det har vært lite av, og stor etterspørsel i enkeltmarkeder har gitt tidenes høyeste priser på rundfryst NVG-sild, med en snittpris på 12,35 kroner.

Utfordringer i enkeltmarkeder
Det er godt over en krone høyere enn den forrige rekorden fra juni i fjor med 11,18 kroner. Så sent som i desember 2021 passerte prisen på rundfryst NVG-sild 10 kroner for første gang.

- Samtidig som det settes prisrekorder på enkeltprodukter, meldes det om utfordringer knyttet til både valuta og kredittforsikring i enkeltmarkeder, understreker Jan Eirik Johnsen.

God vekst for makrell
- Norge eksporterte 31 015 tonn makrell til en verdi av 608 millioner kroner i februar
- Verdien økte med 126 millioner kroner, eller 26 prosent, sammenlignet med februar i fjor
- Det er en vekst i volum på 24 prosent
- Sør-Korea, Japan og Vietnam var de største markedene for makrell i februar

Makrellsesongen startet allerede i august i fjor og ble avsluttet i begynnelsen av februar.

Det ble kun landet rundt 1 700 tonn, mot 3 700 tonn i samme måned i fjor. Totalt er det landet 368 000 tonn makrell i sesongen 2022/2023, mot 355 000 tonn sesongen før. Det er en økning på 3,7 prosent.

Historisk høye priser
- Prisene på både første hånd og på eksport er på et historisk høyt nivå. Det meldes at det aldri har vært solgt på høyere priser i yen til Japan enn nå. I Japan har prisbildet for makrell ut mot konsument vært stabilt over mange år, men nå er det signaler på at prisene løftes, sier ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

Makrell er et tradisjonsprodukt som står sterkt både i Japan og Sør-Korea og som fortsatt har en attraktiv pris sammenlignet med andre varer.

- Dette gir en solid etterspørsel etter norsk makrell, fremhever Johnsen.

Utfordringer knyttet til markedsadgang
I februar falt eksporten av makrell markant til Kina sammenlignet med samme periode i fjor.

- Koronapandemien har skapt usikkerhet som gjør at mer av bearbeidingen av den norske makrellen som skal til Japan gjøres i Vietnam og i Japan. Utfordringene i makrelleksporten fremover består i at Norge har dårligere markedsadgangsbetingelser enn konkurrerende leverandører. Dette gjelder i våre viktigste markeder Japan og Sør-Korea, men også i Kina, sier Jan Eirik Johnsen.

Siste nytt