Meny

Nordmenn spiser for lite fisk

article image Foto: Norges Sildesalgslag/Roar Bjånesøy (2019)

– Vi har verdens beste sjømat, men likevel ser vi at mange dropper fisk på tallerkenen. Det er en utvikling vi må snu, sier fiskeriminister Ingebrigtsen

11.12.2020 10:03

En fersk rapport fra Helsedirektoratet om nordmenns kosthold viser at vi fortsatt spiser mindre fisk og sjømat enn anbefalt. Forbruket av fisk og sjømat har gått ned nesten 10 prosent siden 2015, men har forandret seg lite det siste året. Vi spiser vesentlig mindre fisk enn kjøtt.

- ...Vi må satse på de yngre og vise at det er raskt og lettvint å lage gode sjømatmåltid, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

Mål om å øke sjømatkonsumet med 20%
Fisk og sjømat bør ifølge helsemyndighetene inngå som del av et sunt kosthold. Helsedirektoratets rapport om utviklingen i norsk kosthold 2020, viser likevel at mange av oss spiser for lite. Barn, unge og voksne spiser mindre fisk og fiskeprodukter enn kjøtt og kjøttprodukter.

SSBs Levekårsundersøkelse 2019 viste samtidig at andelen som daglig spiste fisk økte med alder. I 2019 spiste vi i snitt 33 kilo per person, en liten nedgang fra 34 kilo i 2009. I fjor spiste drøyt 50 prosent kjøttmat til middag minst tre ganger i uken, mens drøyt 20 prosent spiste fisk/fiskemat til middag minst tre ganger i uken.


Les mer her:

Rapporten finner du her: