300 - 450 gram i uken
Det er så mye fisk du bør spise hver uke ifølge de nye kostholdsrådene
15.08.2024 15:12 | Av Roar BjånesøyNår det gjelder fisk sier kostholdsrådene at 200 gram av det ukentlige inntaket bær være fet fisk, som sild,makrell, laks eller ørret.
Maten vi spiser har stor påvirkning på helsa vår og Helsedirektoratets nye kostråd skall bidra til god helse og gode liv.
Kostrådene baseres på det beste og mest oppdaterte kunnskapsgrunnlaget som finnes på sammenhengen mellom kosthold og helse, NNR2023. I tillegg har vi hatt kostrådene på grundig høring, og gjort betydelig innsiktsarbeid for å sikre at rådene er tydelige og forståelige. Vi håper de nye rådene er enklere å forstå og mer motiverende enn de gamle var, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.
De nye kostrådene er:
-
Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.
-
Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
-
La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
-
Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.
-
Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
-
Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.
De syv kostrådene gir råd for flere matvaregrupper. Anbefalingene for hver matvaregruppe er:
|
Belgfrukter |
Velg gjerne belgfrukter til middag én gang i uken og som tilbehør eller pålegg |
|---|---|
|
Egg |
Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold |
|
Fisk |
Anbefalt mengde fisk er 300–450 gram hver uke. Hvor minst 200 gram bør være fet fisk |
|
Frukt, bær og grønnsaker |
500–800 gram daglig. Halvparten kan være grønnsaker. |
|
Fullkorn |
Minst 90 gram daglig |
|
Godteri, snacks og søte bakevarer |
Begrens |
|
Hvitt kjøtt |
Velg gjerne hvitt kjøtt fremfor rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt |
|
Juice |
Inntil 1 dl juice kan regnes som en porsjon frukt eller grønt |
|
Koffein |
Én til fire kopper kaffe per dag kan inngå for voksne |
|
Melk og meieriprodukter |
3 porsjoner daglig, tilsvarende 5 dl melk eller meieriprodukter |
|
Nøtter og frø |
20-30 gram usaltede nøtter daglig |
|
Planteoljer |
Bruk planteoljer i matlaging |
|
Potet |
Poteter hører med i et sunt og variert kosthold |
|
Rødt kjøtt |
Inntil 350 gram i uken. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt |
|
Vann |
Drikk vann |
|
Alkohol |
Drikk minst mulig alkohol for helsens skyld |