Meny

Arjen ble årets sildeelsker

Sjømat
article image Foto: Norges Sildesalgslag/Roar Bjånesøy

Pelagisk Forening og Norges Sjømatråd inviterte onsdag til Sildegilde i Oslo, med fokus på norsk sild og verdien den har for både næring og kultur.

18.09.2025 11:03 | Av Anette Uddén

Den norske silda fikk sin velfortjente hyllest under årets Sildegilde i Oslo. Arrangementet samlet sildeentusiaster, politikere, influencere og andre inviterte gjester til en kveld der tradisjon møtte innovasjon.


Sildelaget som stolt sponsor

Sildelaget var blant sponsorene for arrangementet.

- Vi syns det er bra, og ikke minst viktig med slike arrangementer som fremmer silda. Vi er glade for å kunne bidra som sponsor, sa Roar Bjånesøy, leder for kommunikasjon og strategi i Sildelaget.


Arjen Kraaijeveld ble årets sildeelsker

Under arrangementet ble Arjen Kraaijeveld hedret med tittelen Årets sildeelsker. Prisen ble delt ut som en anerkjennelse for hans mangeårige innsats for å løfte sildens status i norsk matkultur.

Juryens begrunnelse la vekt på Arjens over 15 år lange engasjement for å gi silda en ny plass i det norske matlandskapet. Han har vist hvordan sild kan være både folkelig og gourmet, og har bidratt til å gjøre den relevant for nye generasjoner.

– Jeg jobber til vanlig med brannsikkerhet, så jeg pleier å si at jeg brenner for sild, sa Arjen med et smil i sin takketale.


Arne Hjeltnes ledet kvelden 

Kveldens konferansier var Arne Hjeltnes, som med sin velkjente formidlingsevne ledet publikum gjennom programmet. Juviksild var også til stede, og Hanne-Cecilie Sporsheim leverte et friskt budskap fra scenen:

– Ut med den gamle silde, og inn med Silda 2.0. Nå skal silda ut til de unge og, sa hun, og understreket behovet for å modernisere sildas image.


Konferansier Arne Hjeltnes og Hanne-Cecilie Sporsheim fra Juviksild. (Foto: Sildelaget/Roar Bjånesøy)


Sild i alle varianter

Norske Kokkers Landsforening stod for serveringen, og menyen bød på silderetter i mange varianter, fra klassiske til kreative nytolkninger.

Menyen

Forrett
Grillet sild og norske tomater
Marinert agurk, hvitløksmajones og fritert kapers
Soyavinagrette med kaffir lime

Hovedrett
Smørstekt sildefilet og fritert sildenugget
Norske høstgrønnsaker og potetpuré
Smørsaus med sild, sjalottløk og sennepsfrø 

Dessert
Rørte multer med mascarponekrem
Multesorbé og krumkake


Se bilder av noen av de lekre silderettene som ble servert i bildekarusellen under.