Meny

Forventer økt eksport av makrell til Japan

article image Foto: Norges Sildesalgslag

Den norske lakseeksporten til Japan er fortsatt redusert etter jordskjelvet og tsunamien, men Eksportutvalget for fisk forventer en normalisering og økt etterspørsel etter norsk makrell.

14.08.2012 14:54
Den første uka etter katastrofen gikk lakseeksporten til Japan ned med 18 prosent. Kjølekapasiteten er redusert på grunn av strømsparing. Distribusjonsnettet er også rammet, og etterspørselen går ned når mange må holde seg hjemme fra jobb og skole, sier informasjonsdirektør Christian Chramer i Eksportutvalget for fisk (EFF), til NTB.

Selv om lakseeksporten forrige uke på 334 tonn er 28% lavere enn samme uke i fjor, forventer norske eksportører at lakseeksporten skal ta seg opp til et nivå som ligger nær det normale, sier Chramer ifølge sunnmørsposten.no

Loddeeksporten har også gått ned sammenlignet med fjoråret, men ifølge EFF skyldes dette at sesongen kom sent igang og at lodda eksporteres med noen få og store båter i året.

Mer enn 600 båter og 58 havner er rapportert ødelagt, og japanske medier meldte i forrige uke at tilbudet av innenlands sjømat er redusert med 30 prosent. Ødeleggelsene rammet også oppdrettsanlegg for stillehavslaks i Miyagi-regionen.



Japan er Norges største eksportmarked for makrell. Tradisjonelt går halvparten av den norske makrellen til Japan.

– Makrellsesongen starter i august-september, og her kan det være åpent for større utslag enn for laksen, sier Christian Chramer ifølge smp.no