Meny

Jod, vitamin D og marint omega-3

article image Foto: Sjømatrådet / Andreas Lindlahr

Fisk og sjømat inneholder mange viktige næringsstoffer som vi ikke finner så mange andre steder

23.09.2024 09:59 | Av Roar Bjånesøy

Dette sier sjømatforsker Lisbeth Dahl ved Havforkningsinstituttet.

Og det er spesielt tre næringsstoffer som skiller seg ut: jod, vitamin D og marint omega-3, sier hun.

Jod er et mikronæringsstoff.

– Det er så bitte bitte lite, at selv om du trenger litt av det hver dag, vil alt du trenger gjennom et helt liv likevel få plass i en teskje, sier Dahl.

Jod er spesielt viktig for små barn og gravide.

– Stoffet er helt nødvendig for utviklingen av hjernen og nervesystemet hos foster og små barn, sier forskeren.

I tillegg er det mikroskopiske næringsstoffet viktig for stoffskiftet.

Mager fisk, som torsk, sei og lyr, er gode kilder til jod.

Vitamin D kalles solskinnsvitaminet med god grunn.

– I sommerhalvåret kan vi lage vitamin D i huden vår ved hjelp av sollyset, sier sjømatforsker Synnøve Næss Sleire.

Resten av året er det viktig at vi får i oss det fettløselige vitaminet gjennom maten vi spiser.

– Vi vet at deler av befolkningen har lave nivåer av vitamin D i vinterhalvåret. Både barn, gravide, ammende og eldre er utsatt, sier forskeren.

I tillegg er ikke-vestlige innvandrere spesielt utsatt for vitamin D-mangel i Norge, fordi personer med mørkere hud produserer mindre vitamin D gjennom huden.

– Den viktigste jobben til vitamin D er å holde et stabilt nivå av kalsium blodet. Mangel på vitamin D kan føre til et svekket skjelett og muskelsvakhet, sier Sleire.

I Norge blir vitamin D tilsatt i alle typer smør og margariner og i noen melke- og meieriprodukter.

– Men de beste kildene til vitamin D er feit fisk, særlig sild og makrell, sier sjømatforskeren.

Marint omega-3 er bra for hjertet ditt

Marint omega-3 finnes nesten utelukkende i fisk og annen sjømat, og det er en av grunnene til at helsemyndighetene anbefaler sjømat som en del av kostholdet.

– Det er dokumentert at de to marine omega-3-fettsyrene som vi kaller for EPA og DHA kan forebygge mot hjerte- og karsykdom, sier Sleire.

Feit fisk som laks, sild og makrell er gode kilder til marint omega-3. I tillegg har også tran og andre fiskeoljer et høyt innhold av disse fettsyrene.