Meny

Norsk makrell er Sør-Koreas mest ettertraktede fisk

Sjømat
article image Foto: Sjømatrådet

Hele 70 prosent av makrellen som spises av innbyggerne har norsk opprinnelse.

17.07.2024 10:57 | Av Anette Uddén

Makrellen har blitt en stor hit i Sør-Korea, hvor befolkningen spiser i gjennomsnitt 68 kilo sjømat per person årlig. Ifølge det koreanske forskningsinstituttet KMI kommer 70 prosent av makrellen som konsumeres i landet fra Norge. En undersøkelse fra Ipsos viser at 78 prosent av sørkoreanerne vet at laks kommer fra Norge, mens 58 prosent kjenner til norsk makrell og 56 prosent vet at Haaland er norsk. Halvparten av sørkoreanerne spiser også makrell minst to ganger i måneden. 

I 2019 eksporterte Norge nesten 61 000 tonn sjømat til Sør-Korea, med en verdi på rundt 3 milliarder kroner. I 2022 økte dette til over 72 000 tonn, verdt 4,7 milliarder kroner. Dette gjør Sør-Korea til et stadig viktigere marked for norsk sjømat, sammenlignet med Japan. I 2023 var Japan Norges 12. viktigste sjømatmarked målt i verdi, mens Sør-Korea lå på 14. plass. Hittil i år (til og med mai), har imidlertid Sør-Korea kapret 12. plassen fra Japan.

Godt utvalg i butikkene
Sjømatutvalget i sørkoreanske butikker, både fysisk og online, er svært omfattende. Hele 28 prosent av sørkoreanerne kjøper sjømaten sin på nett eller via apper, inkludert ulike varianter av makrell som grillet, marinert, og i ferdigmåltider.
Og en fersk rapport fra Sjømatrådets makrell- og sjømatseminar i Seoul i juni viser at benfrie fileter, ferdigretter og kirimi (oppkuttede skiver) er det som øker mest i popularitet.

Under et besøk i juni, fikk fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss smake på den koreanske retten "Godeongueo Jorim" sammen med Norges ambassadør til Sør-Korea, Anne Kari Hansen. Under finner du oppskriften til denne spennende retten. 

For å lese mer om makrellens popularitet i Sør-Korea trykk her. 

Oppskrift på Godeongueo Jorim (Koreansk brassert makrell med reddik):

Ingredienser:

1 rød chilipepper, frø fjernet og hakket (valgfritt)
1 grønn chilipepper, frø fjernet og hakket (valgfritt)
2 ss matvin
2 ss gochugaru (koreanske chiliflak)
1 ss gochujang (koreansk chilipasta)
2 ss soyasaus
1 ss brunt sukker
5 hvitløksfedd, hakket
½ ts fersk ingefær, hakket
2 kopper vann
1 daikonreddik/annen type reddik (eller hvite neper), delt på langs og skåret i 1,25 cm tykke skiver
2 hele makreller, renset og skåret i 7,5 cm biter
2 vårløk, skåret i 1,25 cm biter

Instruksjoner:

1. Bland chilipepper, matvin, gochugaru, gochujang, soyasaus, brunt sukker, hvitløk og ingefær i en liten bolle.
2. Ha vann og reddik i en stor gryte. Kok opp og la det koke til reddiken er mør, ca. 5 minutter.
3. Tilsett makrellbitene i gryten. Hell sausen over makrellen. Kok på høy varme, og hell saus over makrellen av og til uten å røre, til væsken er redusert til halvparten, ca. 10 minutter. Reduser varmen og la det småkoke delvis dekket, til sausen tykner, ca. 15 minutter.
4. Pynt makrellen med vårløk.