Meny

Spiser du nok fisk?

article image Foto: Aina Hole (2018)

En ny rapport fra Sjømatrådet viser at sjømatkonsumet er på vei nedover, men at mange gjerne vil spise mer fisk

19.10.2018 14:39

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder sjømatkonsum, men konsumet er på vei nedover, særlig hos de unge.

For de under 34 år har sjømatkonsumet falt med hele 46 prosent siden 2012. Denne tendensen kan få alvorlige konsekvenser både for folkehelsen og næringen

Rapporten fra Sjømatrådet er basert på en rekke undersøkelser om matvaner, handlevaner og folks tanker og assosiasjoner til fisk og skalldyr.

Den viser at selv om konsumtallene er dystre så er det fult mulig å snu trenden: for svært mange sier de har lyst til å spise mer fisk, de får det bare ikke helt til.

Vanseklig å lage, vanskelig å finne

Årsakene til at stadig færre spiser sjømat er sammensatt, men i rapporten kommer det frem at særlig unge mennesker har lite greie på hvordan de skal tilberede et fiskemåltid. Den yngre generasjonen er vokst opp med pizza, taco og tex-mex-mat der fisk har liten plass, og sjømatproduktene har ikke helt hengt med i tiden.

Store muligheter

Siden mange faktisk ønsker å spise mer sjømat, er det fult mulig å øke konsumet. Det krever imidlertid felles innsats i alle ledd av sjømatnæringen, dagligvarebransjen og helsemyndighetene.

Det bør settes i gang kampanjer og produktutvikling som gjør sjømaten spennende igjen. Blant annet trekkes det frem at sjømaten i større grad bør inkluderes i retter som taco og wraps.

Negativ trend stoppet

De siste tallene for 2018 (til og med uke 32) tyder på at vi kanskje allerede nå står overfor en positiv endring. Utvalget av fiskeburgere, ferdigkuttede fiskebiter, ovnsklare retter og «plukk og miks» varianter av frosne skalldyr har blitt større. For eksempel har salget av fiskeburgere økt med 12 prosent hittil i år (sammenliknet med samme periode i fjor), og salget av frosne skalldyr i løsvekt har økt med 133 prosent sammenliknet med samme periode i 2016.

Dette innebærer at de lettlagde produktene må finnes, og de må være tilgjengelige og synlige i butikken.

Les hele saken her: