Surere hav et potensielt problem
Siden forrige klimarapport kom i 2007 har det kommet mye forskning som viser at havet har blitt surere, og at det kommer til å fortsette å bli surere i tiden som kommer. Det kan få følger for fiskerinasjonen Norge.
25.09.2013 08:13Et surere hav påvirker særlig dyr som er avhengige av kalk for å
bygge skall eller skjell. Det gjelder en rekke planktonarter,
reker, hummer, snegler og muslinger, sjøstjerner, kråkeboller og
koraller.
Forsuring av havet skjer i korte trekk når havmassene tar opp
karbonsyre fra CO2.
Det får havets pH-verdi til å synke. Kaldt vann tar opp mer CO2
enn varmt vann, og ferskvann fra issmelting kan svekke havets evne
til å nøytralisere forsuringen.
Det kan gjøre at havforsuringen får særlig alvorlige konsekvenser
for kalde kystland som Norge.
- For en nasjon som er så tungt inne i fiskeri, så er det
klart at havforsuring er et potensielt problem. Det er veldig klar
forskning nå som viser at pHen i havet har endret seg, og da er
også polarområdene de mest utsatte.
Det sier Eystein Jansen ved Bjerknessenteret til nettstedt
forskning.no
Jansen kaller havforsuringen for drivhuseffektens onde tvilling.
For uansett hva man gjør for å dempe virkningen av utslipp, så gjør
det ingenting med havforsuringen. Den vil gå sin gang så lenge man
slipper ut CO2.
Ifølge Miljødirektoratet har gjennomsnittlig surhet i havoverflaten økt
med omkring 30 prosent på verdensbasis de siste 200 årene.
Rapporten med status og utviklingstrender legges fram fredag.
Les mer om denne saken på nettstedet forskning.no