Meny

Surere hav et potensielt problem

article image Foto: Norges Sildesalgslag

Siden forrige klimarapport kom i 2007 har det kommet mye forskning som viser at havet har blitt surere, og at det kommer til å fortsette å bli surere i tiden som kommer. Det kan få følger for fiskerinasjonen Norge.

25.09.2013 08:13

Et surere hav påvirker særlig dyr som er avhengige av kalk for å bygge skall eller skjell. Det gjelder en rekke planktonarter, reker, hummer, snegler og muslinger, sjøstjerner, kråkeboller og koraller.
Forsuring av havet skjer i korte trekk når havmassene tar opp karbonsyre fra CO2.

Det får havets pH-verdi til å synke. Kaldt vann tar opp mer CO2 enn varmt vann, og ferskvann fra issmelting kan svekke havets evne til å nøytralisere forsuringen.
Det kan gjøre at havforsuringen får særlig alvorlige konsekvenser for kalde kystland som Norge.

- For en nasjon som er så tungt inne i fiskeri, så er det klart at havforsuring er et potensielt problem. Det er veldig klar forskning nå som viser at pHen i havet har endret seg, og da er også polarområdene de mest utsatte.

Det sier Eystein Jansen ved Bjerknessenteret til nettstedt forskning.no 
Jansen kaller havforsuringen for drivhuseffektens onde tvilling. For uansett hva man gjør for å dempe virkningen av utslipp, så gjør det ingenting med havforsuringen. Den vil gå sin gang så lenge man slipper ut CO2.

Ifølge Miljødirektoratet har gjennomsnittlig surhet i havoverflaten økt med omkring 30 prosent på verdensbasis de siste 200 årene.


Rapporten med status og utviklingstrender legges fram fredag.

Les mer om denne saken på nettstedet forskning.no