Meny

Trygt å spise sjømat

Sjømat
article image Foto: Norges Sildesalgslag/Anette Uddén

Helsefordelene ved å spise fisk, som inneholder næringsstoffer som omega-3, jod, vitamin D og B12, veier tyngre enn risikoen knyttet til miljøgifter.

25.09.2024 14:49 | Av Anette Uddén

Til tross for at enkelte leger og forskere advarer om miljøgifter i fet fisk, inkludert folkefavoritten makrell i tomat, beroliger myndighetene om at det fortsatt er trygt og sunt å spise fisk. Det finnes miljøgifter i all mat og Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) konkluderer at helsefordelene ved å spise fisk, som inneholder næringsstoffer som omega-3, jod, vitamin D og B12, veier tyngre enn risikoen knyttet til miljøgifter. 

I 2022 gjorde Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en nytte- og risikovurdering av å spise fisk og sjømat. Konklusjonen er tydelig:

«Helsefordelene ved å øke inntaket av fisk og spise to-tre måltider i uken, oppveier risikoen for negative helseeffekter av å få i seg miljøgifter fra fisk. Det gjelder for alle aldersgrupper.»

Linda Granlund i Helsedirektoratet påpeker at mange nordmenn spiser langt mindre fisk enn anbefalt, og at sjømatkonsumet har vært på en nedadgående trend siden 2003. Hun understreker derfor at fisk bør prioriteres framfor kjøttprodukter, som heller ikke er fri for miljøgifter og mangler de gunstige næringsstoffene fisken tilbyr.

Helsedirektoratet har full tillit til VKMs vurderinger, og fiskekonsumet anbefales på bakgrunn av både helseeffektene og årlige sjekker av sjømatens innhold av fremmedstoffer, utført av Havforskningsinstituttet.

Les mer om dette temaet på Norges Sjømatråd sine nettsider.