Vi vet det er sunt, men velger likevel ikke fisk
Den nye rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2012» viser at nordmenn spiser mindre fisk enn vi burde. - Vi ser dessverre også at forbruket av fisk ikke har økt slik man ønsker. Det hadde vært en fordel om forbruket av fisk økte i stedet for forbruket av kjøtt, sier fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp.
29.01.2013 13:40Rapporten forteller at forbruket av kjøtt har økt betydelig over
lengre tid. I perioden fra 2010 til 2011 økte kjøttforbruket fra 74
til 75 kilo per person. Forbruket av smør og fløte har økt de siste
årene. Samtidig velger folk i større grad fete ostetyper.
Rapporten viser også at det skjer en positiv utvikling i forhold
til inntak av frukt og grønt.
- Inntaket av grønnsaker har økt med hele 2 kilo per person
fra 2010 til 2011. Dette er en gledelig utvikling som gir
helsegevinst på sikt. Frukt, bær og grønnsaker er viktige i
kostholdet fordi de kan bidra med å forebygge en del typer kreft,
hjerte- og karsykdommer, forteller Klepp.
Norge har deltatt aktivt i arbeidet for å få medlemslandene i WHO
til å bli enige om en global plan for reduksjon i dødelighet fra
hjerte- og karsykdommer, kreft, fedme og diabetes.
- Kosthold utgjør en viktig del av dette arbeidet. De
nasjonale kostrådene anbefaler at man begrenser inntaket av mettet
fett og salt og øker inntaket av fisk, grove kornvarer, frukt og
grønnsaker. Dette skal bidra til å forebygge kroniske sykdommer i
befolkningen og rådene bygger på omfattende forskning. Flertallet i
befolkningen vet hva som er sunt å spise, men det er allikevel et
mål at flere skal gjøre de sunne valgene i hverdagen. Vi er derfor
opptatt av å formidle at små grep i kosthold og fysisk aktivitet
kan gjøre stor forskjell for helsen, sier Klepp.
| Matvarer | 1999 | 2010 | 2011 |
| Fisk | 38 | 35 |
34 |
| Grønnsaker | 61 | 72 | 74 |
| Frukt og bær | 69 | 88 |
87 |
| Kjøtt og innmat | 63 | 74 |
75 |
| Sukker | 44 |
31 |
30 |
|
|
Kilde: Helsedirektoratet