Vil fremme pelagisk sjømat
Sildelaget har opprettet en egen underside dedikert til sjømataspektet av den pelagiske næringen.
05.12.2024 10:00 | Av Anette UddénDenne siden skal være en ressurs for alle som er interessert i pelagisk sjømat, og inneholder alt fra spennende prosjekter til nyttige oppskrifter.
Visste du for eksempel at norske pelagiske fiskere leverte nærmere 700 000 tonn sjømat til konsum til norske anlegg i 2023? Dette tilsvarer hele 9,5 millioner måltider hver dag, basert på en standard middagsporsjon på 200 gram sjømat.
Prosjekter og oppskrifter
Den nye sjømatsiden skal blant annet gi innsikt i prosjekter som King of Herring China, som fremmer norsk sild i det kinesiske markedet, og kommende aktiviteter i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening. Her finner du også oppskrifter fra den pelagiske verden, fra produsenter som Juviksild og Gjendemsjø.
Sunn og klimavennlig mat
Helsedirektoratet anbefaler oss å spise 300 - 450 gram fisk hver uke. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell og sild.
Pelagisk fisk som makrell og sild er spesielt gode valg, da de er rike på viktige næringsstoffer som omega-3-fettsyrer og vitamin D, som er essensielle for hjertet, hjernen og immunsystemet.
I tillegg til å være sunt for kroppen, er disse fiskene også blant de mest klimavennlige proteinkildene vi har. Å inkludere mer pelagisk sjømat i kostholdet er derfor en investering i både egen helse og i miljøet.
Med denne lanseringen ønsker Sildelaget å løfte fram norsk pelagisk sjømat og inspirere flere til å utforske havets fantastiske råvarer.
Besøk sjømatsiden her for mer informasjon og inspirasjon.